Skip to content
med

Je čebelji pridelek, ki ima številne zdravilne in hranilne lastnosti. Med vsebuje vitamine, minerale, encime, antioksidante in je bogato energijsko hranilo.

V njem najdemo minerale, kot so železo, kalij, kalcij, klorid, baker, žveplo, fosfor, silicij, natrij, bor. V kostanjevem medu najdemo največ mangana, ki pomaga pri tvorjenju kolagena. Izmed vitaminov v njem najdemo največ vitaminov B, kot so tiamin, riboflavin, nikotinska kislina, pantotenska kislina, piridoksin, biotin, folna kislina.

Med deluje protibakterijsko uporabljamo ga za celjenje opeklin in ran. Uživamo ga pri zmanjšani odpornosti imunskega sistema, pri prehladu izkašljevanju in olajša prebavni proces.

Poznamo več vrst medu, ki ga imenujemo po imenu rastlin.

Vrste medu:
– akacijev med (med Robinije)
– cvetlični med
– gozdni med
– kostanjev med
– lipov med
– smrekov med
– hojev med

Med ima številne druge pozitivne učinke na zdravje.